Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Z wizytą w Grecji

Treść

W dniach od 03-09 grudnia 2006 roku w ramach projektu pt. „Szkolenie wyjazdowe producentów fasoli z Doliny Dunajca i przedstawicieli organizacji rolniczych do Grecji" finansowanego przez program Agro – Smak w wyjeździe specjalistycznym do Grecji uczestniczyli producenci fasoli „Piękny Jaś" z Doliny Dunajca.

Fasola „Piękny Jaś" uprawiana jest w dolinie Dunajca na suche ziarno przede wszystkim w gminach: Gródek nad Dunajcem, Czchów, Zakliczyn, Pleśna, Wojnicz, Wierzchosławice, Żabno i Wietrzychowice.

Celem wyjazdu było poznanie procedury rejestracyjnej oraz przekonanie się o korzyściach, jakie daje oznaczenie produktu.

Małopolska Izba Rolnicza na prośbę producentów fasoli z okolic Dunajca zarejestrowała fasolę z doliny Dunajca jako tradycyjny produkt regionalny. Jest to począ4tek drogi do uzyskania przez ten produkt jednego z oznaczeń Unii Europejskiej chroniących prawnie wyjątkowe produkty rolne. Produkt regionalny jest wizytówką regionu, ale również ważnym elementem w każdym gospodarstwie agroturystycznym i ekologicznym, będącym źródłem dodatkowych dochodów dla tych gospodarstw.

Autor: AS/LC

Tagi: fasola; piękny jaś;